Wacom Tablet - not working outside canvas


#1

Please fill out the topic template below so we can help you faster.

Description of the Problem, or Question?

Wacom cursor doesn’t operate outside of the painting area, when clicking outside for colour selection then MyPaint stops operating.

Basic System Details

MyPaint version:
1.2.0
Found under Help --> About MyPaint

Operating System + Version:
Ubuntu 18.10
Please include Desktop Environment if on Linux
Gnome 3.30.1
Make and Model # of Graphic Tablet:
Wacom Bamboo Pen & Touch Graphics Tablet - 2012

Please Tell Us How to Reproduce the Problem in Steps.

Just using the tablet, I’ve tried setting the Devices ‘Use For’ settings and disabling everything else except the Wacom plus all other configs but with no success

Are there any Errors Popping Up? If so, paste the text in the area shown below.

No

[Paste Here]

For our guidelines to create a great user support ticket, please visit this wiki page at https://github.com/mypaint/mypaint/wiki/Reporting-Bugs#reporting-guidelines


#2

I am not sure this will help your case but i have had issue with stylus not responding in the canvas area while i had gimp along side, all i had to do was remove tablet from the usb port and connect again. Also you can try to download --libmypaint-- from gimp repo only if you have the program.


#3

Cheers, I only have MyPaint running. If I unplug the tablet and reconnect I get access to the canvas again. But it will fail if I click outside the canvas.


#4

have you checked devices under edit>edit preferences, if ‘any task’ doesn’t fix the problem probably set the virtual pointer and mouse to , if that doesn’t wait for some pro to give some advice regarding some driver issues,2012 seems really old


#5

OK - I just checked without the tablet and used the touchpad on my Lenovo laptop. I get exactly the same issue, although it appears this only happens when I go to select the current brush colour swatch at the bottom left. If I choose the other functions etc. at the top and to the right - everything seems ok.


#6

I have just checked which desktop environment I have been running - Ubuntu on Wayland… MyPaint has this problem in this environment - on standard Ubuntu it works fine